Sok Noni – Dobrodziejstwo natury?

Naturalne produkty stosowane od wieków w tradycyjnej medycynie coraz częściej wkraczają na europejski rynek i stają się cennym, dobroczynnym elementem codziennej, zrównoważonej diety. Wśród tych fenomenów znajduje się polinezyjski sok noni. Produkowany jest z owocu o tej nazwie, która rośnie głównie na terenie Polinezji. Doktor Ralph Heinicke z Uniwersytetu Hawajskiego podczas swoich badań nad noni odkrył składnik nazwany prokseroniną, która w procesie trawienia przemienia się w kseroninę. To właśnie jej przypisuje się moc zdrowotnych właściwości, takich jak odbudowa uszkodzonych komórek, przeciwdziałanie rozwojowi komórek rakowych, a także dbałość o ochronę organizmu przed infekcjami i przeciwdziałanie miażdżycy.

Stosowanie soku z noni

Roślina noni i jej wpływ na organizm wciąż wymagają dalszych, kompleksowych badań. Powszechnie uważa się, że zdrowe osoby (z wyjątkiem kobiet w ciąży, kobiet karmiących oraz dzieci) mogą spożywać ok. 40ml soku z noni na dzień. Ważne, by stosować go na czczo, co najmniej pół godziny przed jakimkolwiek posiłkiem – dla lepszego wchłonięcia się suplementu.