Masz alergię na gluten? Tych produktów powinieneś pozbyć się z kuchni

Gluten jest najczęściej spotykanym alergenem oddziałującym na układ pokarmowy. Osoby dotknięte niską tolerancją na to białko uskarżają się na bóle głowy, nudności, biegunki oraz atopowe zapalenie skóry. Podstawą leczenia alergii na gluten jest odpowiednio skomponowana dieta. Jakich produktów należy się pozbyć z codziennego jadłospisu, będąc alergikiem? Jak wygląda dieta bezglutenowa? Czy można zamawiać gotowe produkty bezglutenowe? Podpowiadamy.

Gluten jest najczęściej spotykanym alergenem oddziałującym na układ pokarmowy. Osoby dotknięte niską tolerancją na to białko uskarżają się na bóle głowy, nudności, biegunki oraz atopowe zapalenie skóry. Podstawą leczenia alergii na gluten jest odpowiednio skomponowana dieta. Jakich produktów należy się pozbyć z codziennego jadłospisu, będąc alergikiem? Jak wygląda dieta bezglutenowa? Czy można zamawiać gotowe produkty bezglutenowe? Podpowiadamy. 

Alergia na gluten – przyczyny, diagnoza 

Na ten moment przyczyny alergii na gluten są nieznane, jednak przypuszcza się, że może mieć ona związek z czynnikami metabolicznymi, immunologicznymi czy genetycznymi. Diagnoza alergii polega na wykonaniu odpowiednich testów – skórnych, z krwi, oznaczaniu przeciwciał. Można też zastosować dietę eliminacyjną, aby dowiedzieć się, które produkty powodują uczulenia. Dzięki temu, że alergie pokarmowe są uwzględniane w regulacjach unijnych dot. żywności to obecnie można żyć z alergią w zdecydowanie bardziej komfortowy sposób. Poniżej przedstawiamy listę produktów, których należy unikać oraz ich zamienników, na które warto zwracać uwagę na zakupach spożywczych.   

Których produktów unikać? 

Mając alergię na gluten, powinieneś zapomnieć o pewnych produktach spożywczych. W szczególności tyczy się to pieczywa wypieczonego z konkretnych rodzajów zbóż. Wyeliminuj produkty zawierające żyto, orkisz, owies i jęczmień. Niestety wyrzucenie z chlebaka pieczywa, w tym chrupkiego, jest obligatoryjne dla alergika. Nie pochylaj się również nad kaszkami błyskawicznymi. Zwracaj uwagę ponadto na skład kupowanych przez siebie makaronów. O ile z jajecznymi nie będzie problemu, o tyle pszenne zaserwowane na twoim talerzu zapewne spowodują reakcję alergiczną. Naleśniki na deser brzmią wyśmienicie, lecz alergikowi przyniosą problemy pokarmowe, o ile nie uwzględni zawartości mąki, z której są zrobione. Ponadto unikaj takich produktów jak: 

  • klasyczne kasze, w tym kaszka manna, 
  • majonez, 
  • lody, 
  • ketchup, 
  • sos z paczki, 
  • piwo, 
  • kawa zbożowa, 
  • napoje słodzone słodem jęczmiennym, 
  • słodycze z mąki pszennej, np. biszkopty, herbatniki i drożdżówki, 
  • pizza, 
  • kopytka i kluski, 
  • proszek do pieczenia. 

Zamienniki produktów z glutenem 

Wyrzucenie z jadłospisu tylu smakołyków brzmi strasznie. Czytając powyższy fragment, zastanawiasz się pewnie, co w takim razie jeść. Jeszcze parę dekad temu nie znalazłbyś specjalnych oznaczeń na opakowaniach produktów, które informowałyby o braku zawartości glutenu. Obecnie, robiąc zakupy spożywcze, szukaj symbolu przekreślonego kłosa na opakowaniach i etykietach. Alternatywnie może pojawić się sam napis „gluten free”. Poniżej znajdziesz listę produktów dedykowanych alergikom. Nie zawierają one naturalnie glutenu.  

  • mięso, 
  • ryby, 
  • ser, 
  • warzywa i owoce, 
  • masło, 
  • kefir, 
  • jaja, 
  • miód, 
  • nasiona i orzechy, 
  • kasza jaglana, 
  • ryż i płatki ryżowe, 
  • fasola, 
  • soczewica, 
  • maniok, 
  • kasza sorgo. 

Wymienione powyżej produkty są wskazane przy alergii na gluten, a przy okazji smaczne i zdrowe. Niemniej warto jest zwrócić uwagę, czy dany produkt jest przetworzony. Poza tym, przez przypadkowe zanieczyszczenia w procesie produkcji, może on zawierać śladowe ilości glutenu.  

Dieta dla alergików 

Dobrym rozwiązaniem, szczególnie dla tych, którzy cierpią na kilka rodzajów alergii pokarmowych, jest skorzystanie z diety pudełkowej. Na rynku funkcjonuje wiele firm oferujących alergikom catering dietetyczny. Dieta pudełkowa ułożona jest tak, by wykluczyć całkowicie obecność składników uczulających. Wśród różnorodnych dań serwowanych przez taki catering nie znajdziesz niczego, co zawiera składniki przetworzone i gluten. Zyskujesz pewność, że zjesz dobrze, a przede wszystkim zdrowo.  

Udostępnij:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn